De wonderlijke taal van het lichaam

Lastig onderwerp, onvruchtbaarheid. Het is zo persoonlijk en kan diep raken. Toch wil ik mijn verhaal hier delen. Ik vind hem namelijk mooi en het vertelt me zoveel. In mijn geval betreft het PCOS. In andere woorden: mijn eitjes willen maar niet springen. En ik ook niet… En daar zit de sleutel.

De diagnose
Ongeveer zes weken geleden kreeg ik de diagnose op het station in Utrecht te horen van de huisarts. De uitslag van het bloedonderzoek was zelfs zogezegd “zeer uitgesproken”. En dan zit je daar met de telefoon nog in je hand… Op het perron… Ik ben even blijven zitten. Adem in, adem uit. In eerste instantie was het een korte, ferme tik in mijn gezicht. Daarna zakte ik zo mijn lichaam in. Ik was opgelucht. Opgelucht door de bevestiging van wat ik zelf voelde en opgelucht omdat datgene wat al een tijdje zachtjes tegen de deur aan het schuren was, er nu ineens doorheen viel. Zichtbaar. Ploep…

Manifestatie van wat ik voel
En het klinkt wellicht gek, maar ik moest vervolgens van binnen glimlachen. Hoe wonderlijk wil je het hebben? Ik zie namelijk geen onvruchtbaarheid. Ik zie de lichamelijke manifestatie van wat ik van binnen voel! Op het moment dat de huisarts een week eerder met de mogelijkheid PCOS kwam, viel er bij mij al een eerste muntje. Precies dat proces waar ik middenin zit, werd aangeraakt. Het proces van: wel voelen dat je veel mogelijkheden in je hebt, maar dat het nog niet naar buiten komt. Ik zet niet door. Als eitjes die maar niet willen springen. Het is exact hetzelfde…

Ik hoef niet bang te zijn
Dit wetende, en vooral voelende, heeft me wind onder mijn vleugels gegeven. Het is blijkbaar nu tijd om er wat mee te doen en ik hoef niet bang te zijn. Ik hoef de hoop op eventuele kindjes niet op te geven. En niet omdat er hormoonpreparaten zijn die je kunt nemen, er IVF behandelingen zijn die je kunt toepassen als je zover bent. Nee. Daar gaat het helemaal niet om en is eigenlijk bijzaak. Wat voor mij veel belangrijker is, is de snaar die geraakt wordt. Dáár zit de stem van mijn lichaam. En de wind onder mijn vleugels, dat ben ik. Als ik blijf doen wat ik doe, dan komen de stappen vanzelf. Er komt een moment dat ik ga. Misschien pas over vier jaar, misschien volgende week. Tijd is hierin niet belangrijk (hoewel ik volgende week leuker zou vinden, want ik hik er al een tijdje tegenaan). Als ik voorbij het gevoel ben, over de drempel ben, dan gaat mijn lichaam reageren. Eén op één.

Holistische benadering
En dat vind ik het mooie van een, noem het maar, holistische benadering. Zoiets fysieks als een ziekte werkt door in emotionele en spirituele lagen van je wezen, en andersom. Het kan lijntjes hebben met bijvoorbeeld oude overtuigingen die je niet meer dienen en remmend beginnen te werken of met emoties die niet geuit zijn. En door te zien waar dit lijntje mee verbonden is, ontstaat er  een completer “ziekte beeld”. Een mooi begin voor eventuele hulp.

Mijn hulp
Met het complete beeld van mezelf en waar ik sta, ben ik samen met de huisarts een behandeling gestart. Voorbij de reguliere hormoonpreparaten en voorbij de term “PCOS”. Ik heb een middel gekregen, passend bij mij als mens. En ik reageer. Op dit moment nog niet fysiek, daar is het nog te vroeg voor. Nee. De potentie die er in me zit, is gaan borrelen. Stuwend komt het in mezelf omhoog. Puur een gevoel en dat voelt leuk! Remmende en beklemmende zaken in mezelf komen voorbij en mogen losgelaten worden. Met liefde. Eindelijk… En daarmee is dit proces een ontzettend mooie en welkome ontwikkeling aan het worden. Misschien zelfs wel één die ik niet zou willen missen… En dat met zo’n diagnose. Wonderlijk!

Frieda

Dit artikel is gepubliceerd op de website nieuwetijdskind.com

© Frieda Bakker and https://friedabakker.wordpress.com, 2012

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s