Bewust bewegen met Rudolf Steiner

We kennen Rudolf Steiner als grondlegger van de Antroposofie met haar Vrije School, Biologisch Dynamische Landbouw en Antroposofische Geneeskunst. Deze vormen zijn in het begin van de 20-ste eeuw ontwikkeld en neergezet. In deze tijd, 2011, behoren zijn ideeën voor sommigen wellicht tot het verleden. Hij heeft echter iets ontwikkeld waar je erg weinig over hoort. En juist in deze tijd van integratie en bewustwording van het Zelf in jouw lichaam, kan het enorm veel voor je betekenen: Heileuritmie of Euritmie Therapie.

Bewust bewegen, hoe werkt dat?
Ik ben in een lichte, ruime kamer. De therapeut luistert naar mijn verhaal en schrijft een paar letters op een kaartje. “Iedere vorm van beweging zou je een klank kunnen geven. De energie van de klank A is anders dan de energie van de klank R. De A is open, wijds. De letter R doet rollen, zet in beweging en past bijvoorbeeld bij iemand die vastzit in zichzelf of een lage stofwisseling heeft. De letters van de bewegingen die ik op jouw kaartje geschreven heb, zouden nu goed bij je kunnen passen.”
Op dat moment valt er nog geen muntje. Hoe kan een specifieke beweging effect hebben? Ik beweeg immers de hele dag. Ik laat het gewoon maar op me af komen. Antwoorden komen wellicht later.
We beginnen met de eerste oefening. We zitten allebei op een krukje en tegenover elkaar. Mijn armen mogen helemaal wijd en ik zit kaarsrecht. In mijn gedachte mag ik me voorstellen dat ik op het strand sta en mijn armen de kustlijn volgen. Zo ver en wijds als het maar kan. Ik sta open voor de hele wereld. En dan gaan we langzaam de handen, armen en hoofd naar elkaar toe brengen in een mooie ronde bol, mijn bol. Zonder te verkrampen.
Hij corrigeert me. Ik doe de zogenaamde wachtkamer versie. Oftewel, ik zit in de wachtkamer, kijk in een boekje en blader wat, maar heb in de tussentijd alles in de gaten wat er om me heen gebeurt. Ik ben dus niet afgesloten.
Nog een keer, helemaal wijds en open en dan langzaam een bol van mezelf maken. Nu is mijn volledige aandacht erbij en dan voel ik het effect van de beweging! Ik sluit me letterlijk en figuurlijk af. Zo open als het eerst voelde, zo veilig is het nu om in mijn eigen wereld te zitten. Ik ben bij mezelf. Wat fijn!
“Dit is een goede oefening voor jezelf als je gevoelig bent en moeite hebt om je af te sluiten. Door de beweging nu te oefenen en het gevoel in je lichaam te ervaren, kun je in drukke of nare situaties dit gevoel oproepen. Je hebt nu handvatten.”

De essentie van Heileuritmie
En dat is wat Heileuritmie is: door de beweging met aandacht te doen en innerlijk te voelen, word je je bewust van wat je eigenlijk doet. Met je gehele wezen: lichaam, gevoel en verstand. Daarmee zijn de oefeningen ook een soort innerlijke voorbereiding op zaken waar je moeite mee hebt. Als er dan een situatie is, weet je nu wat er in jezelf gebeurt en dat je er wat mee kunt doen. Je hebt het immers eerder ervaren, tijdens de Heileuritmie.
En dit geldt niet alleen voor bepaalde situaties. Ook blokkades in jezelf, waarbij er lichamelijk klachten zijn, kunnen worden vrijgemaakt door met aandacht het wezen te laten oefenen. Met deze bewuste, holistische beweging spreek je het zelfgenezend vermogen aan.

Rudolf Steiner
Samen met een aantal andere artsen heeft Rudolf Steiner (1861-1925) deze vorm van therapeutisch bewegen ontwikkeld in 1921. Rudolf Steiner was kunstenaar, filosoof en wetenschapper. Als mens was hij gevoelig voor niet materiële zaken en ervoer deze op dezelfde manier als wel materiële zaken. En dit is de basis geweest voor al zijn werk: geest en materie zijn één.

Voor meer informatie, kijk op de website: www.euritmietherapie.nl.

Frieda

Geplaatst op Gladly.nl, categorie Spirit, Spiritual Teachers

© Frieda Bakker and https://friedabakker.wordpress.com, 2011

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s