Familieopstellingen – Bert Hellinger

Er is een probleem met een familielid. Om bijna onverklaarbare reden spreek je elkaar niet meer of er is een altijd aanwezige spanning tussen beiden. De familie ligt erdoor uit elkaar en verjaardagen zijn een ramp. Tijd voor een opstelling, want wat is er nu aan de hand?

Verborgen dynamieken
Het zit hem vaak niet in “want zij heeft dit gezegd en nu is er dit gebeurd”. Het zit hem vaak wel in de verhoudingen tot elkaar, in het gezin. Oude krachten die al sinds je jeugd aanwezig zijn, maar onopgelost. Het bouwt op en er is op een gegeven moment slechts één zin nodig om de boel te doen splijten. Tijdens een opstelling kunnen deze oude krachten zichtbaar worden. En dat hoeft soms niet eens te maken te hebben met het familielid die je niet meer wilt horen of zien. Het kan gewoon te maken hebben met een rol die je hebt aangenomen door de dynamiek in een gezin in stand te houden. Een natuurlijke reactie die een ieder in zich heeft om de balans in groepen te behouden.

Hoe gaat een opstelling in zijn werk?
Een kleine groep mensen zit in een kring. Iemand is aan de beurt en ervaart spanning in de relatie tot haar moeder. De groepsleider vraagt verder en krijgt dan al meer zicht op de situatie. Oké, de moeder wordt opgesteld en door het verhaal, ook de vader. De deelnemer kiest twee mensen uit de groep en vraagt of deze haar vader of moeder willen representeren. En iemand voor haarzelf.
De drie uitgekozen mensen hebben niet veel nodig, behalve de intentie om voor een bepaald persoon te staan, en nemen een plek in. Ze gaan zo lopen, zitten, kijken of handelen zoals ze zich op dat moment voelen. (Vraag me niet hoe, maar het gebeurt gewoon. Blijkbaar zijn intenties soms genoeg). De moeder staat ver verwijderd van de vader en de dochter juist heel dichtbij. De dochter voelt zich bekeken door moeder. In dit voorbeeld heeft zij blijkbaar de plek van moeder ingenomen omdat moeder zich wellicht niet “thuisgaf”. Dit geeft onnatuurlijke dynamieken, want een dochter hoort niet op de plek naast vader. Daar hoort moeder.
Door dit in een opstelling zichtbaar te maken, kan de persoon die op een “verkeerde” plek staat, zich weer gaan plaatsen naar waar zij wel hoort. De dochter gaat voor haar ouders staan als nieuwe generatie. In de opstelling is dat wat er ook letterlijk gevraagd en gedaan wordt. Moeder kan daardoor automatisch weer de behoefte voelen om de lege plek in te gaan vullen, naast vader. De situatie gaat terug naar de basis.

Hoe nu verder?
En dan ben je weer thuis na een dag opstellingen. Van binnen voelt het anders. Je bent nu weer de “dochter van”. En het is juist deze verandering in jezelf, in verhouding tot de anderen, die maakt dat de spanning weggaat. Dit is de reden waarom je, als één persoon, een situatie kunt oplossen die te maken heeft met andere mensen. Ze hoeven niet allemaal op cursus om jou te helpen met je probleem.

Bert Hellinger
Degene die deze methode ontwikkeld heeft, is Bert Hellinger. Een Duitse man geboren in 1925. Hij is onder andere priester geweest en heeft jaren in Zuid-Afrika gewoond tussen de Zulu’s. Het is een mix van deze ervaringen en opleidingen in onder ander psychologie en Transactionele Analyse (TA), een psychotherapeutische behandelmethode, dat maakt dat hij tot de inzichten van de familieopstellingen kwam. Pas of late leeftijd heeft hij het gedocumenteerd en is hij mensen op gaan leiden in de opstellingen.

Bert Hellinger heeft meerdere boeken geschreven. De introductie van zijn methode is het boek De verborgen dynamiek van familiebanden.

Frieda

Geplaatst op Gladly.nl, categorie Spirit, Spiritual Teachers

© Frieda Bakker and https://friedabakker.wordpress.com, 2011

    • Frieda Bakker

      Dank voor je reactie! Ik heb het nu zelf een aantal keren gedaan met verschillende situaties en ik vind het heerlijke dagen! Een mooie balans tussen wat er energetisch speelt en de zichtbaarheid voor je hoofd (die wil het namelijk ook snappen).

      Fijne dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s